„Recykling Rejs 2018 – Odzyskuj tworzywa sztuczne"

Półmetek tegorocznej akcji „Recykling Rejs – Odzyskuj tworzywa sztuczne” za nami – organizowana wspólnie przez Fundację PlasticsEurope Polska i ekologa - podróżnika Dominika Dobrowolskiego wyprawa dotarła nad morze do Kołobrzegu. Dwudniowy spływ Parsętą, zakończony właśnie w Kołobrzegu to kolejna z krótkich, kilkudniowych akcji organizowanych w ramach Recykling Rejs 2018. Ich celem jest walka z zaśmieceniem środowiska wodnego oraz promowanie właściwego sposobu zagospodarowania odpadów tworzyw sztucznych, także poprzez akcje sprzątania brzegów rzek i jezior. Swoimi spostrzeżeniami na temat stanu środowiska wodnego i tego co zmieniło się w ciągu 8 lat prowadzenia akcji Recykling Rejs organizatorzy podzielili się podczas Festiwalu Ekologicznego towarzyszącego V Bałtyckiemu Forum Ekologicznemu w Kołobrzegu.

Dominik Dobrowolski powiedział: „Pływając po polskich rzekach i jeziorach już od ośmiu lat wrażenia mam ciągle mieszane. Natrafiam zarówno na miejsca bez odpadów, znakomicie urządzone dla turystów, takie jak np. port w Nowej Soli nad Odrą, miejskie mariny w miejscowościach na szlaku Wielkich Jezior czy port jachtowy w Kołobrzegu, jak i na zaniedbane przedmieścia miast - obszary „niczyje”, gdzie porzucone śmieci są wszędzie widoczne. Wyróżnienie w kategorii „Ekoinicjatywa”, które otrzymałem wczoraj podczas gali V Bałtyckiego Forum Ekologicznego, za propagowanie idei zrównoważonego rozwoju to dla mnie satysfakcja z docenienia wysiłku, który wkładamy z różnymi partnerami w prowadzenie ekologicznych akcji związanych z walką z zaśmieceniem środowiska. Pod tą radością jest jednak też żal, że ciągle jeszcze środowisko jest tak zaśmiecone – nie chodzi tu tylko o butelki czy opakowania wyrzucone przez leniwego konsumenta w miejscu biwakowania, ale też całe dzikie wysypiska, nawet w ścisłych rezerwatach. Tak naprawdę największą nagrodą dla mnie byłoby móc cieszyć się widokiem czystego środowiska.”

Komentując problem plastikowych śmieci w środowisku wodnym Kazimierz Borkowski, dyrektor Fundacji PlasticsEurope Polska, podkreśla: „Problem zaśmiecenia środowiska wodnego nie jest zjawiskiem nowym, ale staje się coraz bardziej widoczny. Za śmieci w środowisku, nie tylko wodnym, odpowiedzialny jest nieefektywny system gospodarki odpadami, oraz ludzie, którzy je tam porzucają. Dla tego tak ważne jest zaangażowanie środowisk lokalnych - podstawa powodzenia naszych akcji. Musimy mieć świadomość, że każdy śmieć porzucony na lądzie, szczególnie tak lekki jak odpady tworzyw prędzej czy później trafi do środowiska wodnego, spłukany przez deszcz czy porwany przez wiatr. Odpady tworzyw, tak widoczne w środowisku wodnym, w ogóle nie powinny tam trafić, ponieważ mają dużą wartość jako surowiec wtórny np. w procesach recyklingu. Plastikowa butelka z wodą przyniesiona na plażę waży ponad 1,5 kg, a pusta tylko 35 g. Nie powinno więc być żadnym wysiłkiem wrzucenie jej do pojemnika na odpady, lub - jeśli go nie ma w pobliżu - zabranie jej ze sobą z powrotem."

Akcje „Recykling Rejs – odzyskuj tworzywa sztuczne” to jeden ze 260 projektów prowadzonych aktualnie na całym świecie w ramach inicjatywy przemysłu tworzyw sztucznych z całego świata „Marine Litter Solutions” (www.marinelittersolutions.com), zainicjowanej w 2011 roku. Obecnie zaangażowanych jest w nią aż 74 organizacji z 40 krajów.

Więcej informacji o akcjach Recykling Rejs na www.recykling-rejs.pl oraz na www.facebook.com/RecyklingRejs