Recykling Rejs 2019 zawitał na Mazury i Suwalszczyznę, gdzie hasło tegorocznej edycji „Stop dla zaśmiecania środowiska wodnego – każdy może pomóc” realizowane było w praktyce w dniach 7-9 czerwca. Podczas całodziennych akcji sprzątania na Gołdapie, Sapinie i Rospudzie ochotnicy z Gołdapi i okolic  w kajakach patrolowali i sprzątali wody i brzegi tych rzek.

Akcja „Recykling Rejs - 3 rzeki” to trzecia realizowana w IX edycji projektu „Recykling Rejs – odzyskuje tworzywa sztuczne”, podczas których organizatorzy Fundacja PlasticsEurope Polska i Dominik Dobrowolski oprócz sprzątania brzegów rzek i jezior, edukują na temat właściwych sposobów postępowania z odpadami, w szczególności odpadami tworzyw sztucznych.

W tegoroczną akcję zaangażowali się i pomagali liczni wolotariusze: dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Gołdapi wraz z rodzicami i nauczycielami, leśnicy, strażacy, WOPR,  starostwo powiatowe, lokalne organizacje społeczne i media. Sprzątanie rozpoczęlo się w piątek - na rzecze Gołdapi, w sobotę oczyszczona została Sapina, a w niedzielę Rospuda. Niestety z każdej akcji wolontariusze wracali z kilkoma workami śmieci, w większości zużytymi opakowaniami, które powinny trafić do recyklingu a nie rzeki.

Projekt „Recykling Rejs – odzyskuj tworzywa sztuczne”, realizowany od 2011 roku, cieszy się dużym uznaniem i został już kilkakrotnie nagrodzony w różnych konkursach ekologicznych.

Zobacz filmową relację z akcji  „Recykling Rejs - 3 rzeki” w Gołdapi.

Więcej informacji na www.recykling-rejs.pl oraz na www.facebook.com/RecyklingRejs

Informacja prasowa

Recykling Rejs 2019_Gołdap_2.jpgRecykling Rejs 2019_Gołdap_3.jpgRecykling Rejs 2019_Gołdap_1.jpgRR_3R_2019_dzieci_m.jpgRR_3R_2019_Rozpuda_m.jpgRR_3R_2019_Sapina_m.jpg